Reise

Ferie ved vakre Gardasjøen i Nord-Italia

Denne sommaren fekk eg høve til å feriere ved Gardasjøen i Nord-Italia, eit populært reisemål for mange turistar. Her kunne me oppleve gamal historie og kultur i naturvakre omgjevnader, og små koselege byar med trange gater og gamle bygningar.

Italia 045.JPGGardasjøen ligg blå og vakker, omgjeve av små, koselege byar, åsar og fjell. Her har folket levd av jordbruk og fiske i uminnelege tider, men no stadig meir av turismen, som gjer at folketalet aukar dramatisk i dette området i sommarmånadane. Me budde på eit hotell like utanfor byen Garda, som til vanleg har 3500 innbuarar. I turistsesongen er talet på innbuarar mangedobla, og turistane bur på eitt av dei mange små hotella i området, eller på ein campingplass.

Ein ferie i dette området er verkeleg ei oppleving mange burde unne seg. Italia er fullt av historie, og me var innom gamle borger og kyrkjer, som fanst i mest kvar einaste by. I Garda og andre byar kunne me spasere i gamle og trange brusteinsgater og smau frå før bilismens tid, og handle i små, koselege butikkar. Og me kunne nyta eit godt måltid mat utandørs på ein av dei mange smårestaurantane og pizzeriane. Fredag var det marknad i Garda, med eit yrande folkeliv og kilometervis med handelsboder.

Å spasere langs Gardasjøen, om dagen eller kvelden, er også ei flott oppleving. Me vandrar mellom høge sypresstrær og blømande oleander-busker, og ser fiskane som sym langs land. Snart får me sjølve lyst til å ta oss ein dukkert i den innbydande sjøen! Og me tar oss gjerne ein båttur på sjøen, for her går det hydrofoilar, bilferjer og turistbåtar. På Gardasjøen er det elles mange brettseglarar, særleg lengst i nord, ved byen Riva. Byen Malcesine er også ei flott oppleving, og her er det ei gamal borg som no fungerar som museum. Frå tårnet i borga er det god utsikt over byen.

Frå gamalt av levde folket av jordbruk og fiske, og framleis ser me mange gardar der dei dyrkar vindruer eller oliven. Jau, Nord-Italia er vel verd ei vitjing, og under kan du sjå nokre bilete frå området rundt Gardasjøen :

Italia 037.JPGMalcesine Italia 056.JPG Malcesine Italia 058.JPG Malcesine

Italia 097.JPG........Torri

Italia 121.JPGGarda Italia 133.JPGMarknad i Garda
Italia 110.JPG Kveldsstemning i Garda Italia 043.JPGTrang gate i Malcesine Italia 141.JPGGarda

05/07/10/Kåre


Selje - eit flott reisemål i Noreg

scan0020.jpg Frå hamna på Selje scan0021.jpg Den flotte badestranda scan0022.jpg Kyrkje og naustmiljø

Sommaren 2006 vitja eg og familien min Selje i Nordfjord. Denne bygda har ei utruleg flott badestrand, og på øya Selja finst det mykje spanande historie å oppleve.

På Selje budde me i ei rorbu nede ved sjøen, med eigen terrasse og utsikt mot småbåthamna og hurtigbåtkaien. Ja, for til Selje kan du reisa med hurtigbåt, ein flott fem-timars tur, der du kjem innom ti stoppeplassar undervegs. Men me kom dit med bil.

Det var verkeleg avslappande å sitja på terrassen og fylgja båttrafikken, små og større båtar som tøffa ut og inn på hamna. Me såg også ut mot Ersholmen, der sokneprest Johan Landmark planta mange sjeldne trær frå 1876 og frametter. Nyttårsorkanen i 1992 gjorde mykje skade der.

scan0017.jpgOg så var det berre eit lite stykke å gå til den finaste sandstranda du kan tenkja deg! Det er ein draum å feriera på ein slik stad, særleg for barnefamiliar.

Den største opplevinga var likevel den guida turen med klosterbåten, til den 1,5 kvadratkilometer store øya Selja, som berre har 5 fastbuande. Det er underleg å tenkje på at hamna austom Selja i gamal tid var den viktigaste hamna mellom Bergen og Trondheim.

Selja si historie

Det som gjer Selja så spanande, er sjølvsagt historien til denne øya, og klosterruinane som framleis finst der. I 996 fann kong Olav Tryggvason relikviar på øya, som etter det var det fremste pilegrimsmålet i landet vårt.

Her er litt av historia, kort fortald : Sunniva var ei irsk prinsesse. Som kristen nekta ho å gifta seg med ein heidensk viking, og rømde til havs saman med sitt folk, og tre skip. To av desse skipa stranda på Selja.

På Selja stod alt tidleg på 1000-talet ei av dei fyrste kyrkjene i Noreg, og på slutten av 1000-talet vart to av dei fyrste steinkyrkjene bygde her : Sunnivakyrkja på terrassen framfor hola, og Albanuskyrkja nede på sletta. Frå 1068 til 1170 var Selja bispesete for heile Vestlandet, og kring 1100 vart eit Benedictinarkloster grunnlagd her. Det er kan hende det eldste klosteret i landet.

Gjennom heile mellomalderen valfarta pilegrimar til Selja for å æra St.Sunniva og Seljumennene. Klosteranlegget var ferdig bygd på 1300-talet. Eldste delen av vestenden av Albanuskyrkja er frå ikring 1100.

På Selja finn me i dag dei best bevarte klosterruinane i Noreg, i dette storslåtte landskapet ytst mot Stadt-havet. Dette er verkeleg eit reisemål verd ei vitjing, særleg om du skulle vera heldig å koma dit ein varm og fin sommardag.

Biletet over : Albanuskyrkja frå 1100.

scan0015.jpgBenedictinarklosteret frå 1103 scan0016.jpg Klosterruinane på Selja scan0014.jpg Ved St.Sunniva-kjelda
19/04/10/Kåre

York - den gamle vikingbyen Jorvik

York1.jpg Smale og koselege gater York6.jpg By med mellomalderpreg York4.jpg Konstantin den store

I 2006 fekk eg vera med på ei reise til Storbritannia saman med ungdomsskuleelevar frå Nordhordland Kristne Grunnskole. Mellom dei byane me vitja då var York, som i gamal tid var kjend som Jorvik, vikingane sin by. Byen er vel verd ei vitjing om du har tenkt deg til England.

Spanande historie

York9.jpgDet er mykje historie i York. I romersk tid heitte byen Eboracum og var hovudstad i riket sin nordlege provins. Her vart Konstantin den store utropt til keisar i 306, så då vi var der var dette 1700 år sidan. Hundre år seinare hadde romarane trekt seg attende, og under angelsaksarane vart byen eit kristent sentrum med namnet Eoforwick. Frå 867 var byen eit vikingsenter, og ein av dei viktigaste handelsstadane i Europa. Mellom 1100 og 1500 var dette England sin nest største by. Sidan byen låg strategisk til, vart den på 1800-talet eit jernbanesenter.

Mykje å sjå

York har framleis mykje av sitt mellomalderpreg, og det er ei flott oppleving å vandra gjennom smale gater med gamle tømmerhus. I byen er det heile 18 kyrkjer frå mellomalderen, og 4,8 kilometer med bymurar frå same tida. Her er også mykje spanande arkitektur, og mange museum.

Under vår vitjing i York var vi inne i York Minster, som er den største gotiske kyrkja nord for Alpane. Denne katedralen er 158 meter lang, og 76 meter brei over tverrskipa, og den har Storbritannias største samling av glasmaleri frå mellomalderen. Det store austvindauga (1405-08) er like stort som ei tennisbane, og er verdas største areal med malt glas frå mellomalderen (sjå biletet - men fargane kjem diverre ikkje fram der). Bygginga av katedralen starta i 1220 og vart fullført 250 år seinare. At ein av lærarane som var med på turen hadde vakse opp i York og vore korgut i katedralen, gjorde dette til ei spesiell oppleving for oss.

York Castle Museum er eit spanande museum som er plassert i to 1700-tals-fengsel. Her kunne vi sjå ei utstilling om fødsel, bryllaup og gravferd i Storbritannia frå 1700 til 2000. Og her fanst ei rekonstruert gate frå viktoriatida, samt mykje anna spanande å oppleve.

Med tid og stunder vil eg kan hende skrive om andre byar som vi vitja på Storbritannia-turen.

Kjelde : Gyldendals reiseguider, Storbritannia. Fotos : Kåre Hindenes

York2.jpg På mellomalder-bymuren York10.jpg Tid for litt mat York5.jpg York Minster

22/03/10/Kåre

Gjestfrie India

av Benjamin Engebretsen (bildet)

India er verdens nest mest befolkede land, rett bak Kina. Og er kanskje et av de mest spennende landene i verden. Selv bodde jeg i 2003 i hovedstaden New Delhi, og fikk da se hvilken fattigdom som herjet i landet. Når jeg nå var nede i 2009 igjen, har landet på de få årene hoppet opp mange trinn på levestandarden. De gamle 70-talls bilene var skiftet ut med nye, moderne biler, ungdommene oppførte og kledde seg som Vesten, og det bygges som bare det. Men tross i deres store fremgang er India fortsatt et land med masse fattigdom og analfabetisme, og landet preges av kastesystemet. India er kort sagt et land med enormt potensiale, de har masse penger, men når fordelingen er skjev så hjelper det så lite, og de rike bare blir rikere og rikere.

Benjamin.jpgBefolkningen derimot, er meget gjestfrie, og klager ikke, selv om de har en veldig lav levestandard. India er også det landet i verden som vokser fortest i antall personer; f.eks. hadde de i 1991 ca 850.000.000 innbyggere, mens de nå har bort i mot 1,2 milliarder innbyggere. Så da er det interessant å ta en titt på verdens hurtigst voksende ''forsamling''. Jeg tror at for å få ett vidt bilde av befolkningen og befolkningsutviklingen, vil jeg prøve å skrive om religion, skole, helse, og historie; noe som selvfølgelig er veldig viktig. Riker og konger, og hvilken religion som styrte til hvilken tid, kan også være relevant.

Her er noe av det vi skal se på : Hvordan er den indiske befolkningen, hvordan har det utviklet seg de siste 100 årene, og hva er det som gjør at det vokser så fort?

Befolkningsvekst

India er et beriket land når det gjelder mennesker, det er mennesker absolutt over alt. I areal er India bare noen ganger større enn Norge, som snart har 5 millioner innbyggere, men tross det; bor det nesten 1,2 milliarder mennesker i India, noe som er nesten 250 ganger flere enn i Norge!

Befolkningsveksten ellers startet på alvor på 1920-tallet da de hadde omkring 250 millioner innbyggere. 40 år senere, i midten av 60-tallet, hadde de nådd 500 millioner. I 1999 var de det andre landet i verden som hadde nådd milliardgrensen, og bare 10 år senere nærmere de seg 1,2 milliarder innbyggere. Bare av disse tallene her kan man se at Indias befolkning har vokst kontinuerlig i 100 år, og sannsynlighetene sier at de vil fortsette med det. Hvem vet hvor mange de er om nye 100 år? Svaret er veldig usikkert, men veksten vil nok ikke stoppe med det samme. Daglig fødes nemlig 50.000 unger i India, noe som er ca 49.500 flere enn i Norge. Det er også en unge født hvert 1,25 sekund, som vil si at på 10 sekunder blir det født 8 unger; og dette skjer 24 timer i døgnet, 365 dager i året!

Kjønnsfordelingen er heller ikke gale, det bor bare 40 millioner flere menn enn kvinner i landet, noe som er helt greit. I et land med så mange mennesker er ikke det halsbrekkende tall, langt ifra. Befolkningstettheten i India er 355 innb. per km2, mens det i Norge er 14,8 innb. per km2.

Gjennomsnittlig levealder

Den gjennomsnittlige levealderen har vokst i takt med befolkningen, noe som vil si at den har doblet seg bare på noen tiår. I 1951 var levealderen helt nede på 32 år, mens den per 2008 var kommet opp til 69,25 år. De er rangert som land 131 på listen over gjennomsnittlig levealder i stater. Øverst på listen ligger Andorra med 83,51 år, og nederst ligger Swaziland med 33,22 år.

Historie

En kjapp breefing gjennom Indias historie kan hjelpe for å se hvem som styrte, og ikke minst hvilke religion som rådet fra tid til annen. Å se hva som ble bygget, og hva lederne gjorde med landet, kan kanskje fortelle noe om religionene i grove trekk.

250px-Taj_Mahal_in_March_2004.jpgDet hele startet for mange tusen år siden, men det er ikke interessant før år 300 e.Kr, det anses å være en klassisk indisk storhetstid. Det var Ashoka den store som rådet i landet da, og han var en Buddhist. Da ble Buddhismen også en statsreligion, og det er mye av grunnen til at man finner Buddhismen i India den dag i dag. For de fleste Buddhistiske ''stammer'', er fra oldtiden. Denne tiden med blant annet Ashoka, ble kalt Guptadynastiet, og varte i 200 år. Men det var ikke før på 800-tallet at det kom en bølge av muslimske erobrere fra Den arabiske verden. De ble på 1100-tallet etterfulgt av mongolene som opprettet Delhisultaniet, og gjorde Nord-India om til et muslimsk og hinduistisk sted. Men selv om hinduene var velkommen i Nord-India, var 12-1600-tallet muslimenes storhetstid.

Det var ikke før på 1400-tallet at de første europeerne kom, men allerede på midten av 1500-tallet hadde de fått stor innflytelse på handelen.

På 1600-tallet ble Moghul Riket opprettet, og samtidig ble det røde fort i Agra og Taj Mahal (bildet) bygget; to av Indias mest kjente verk. Det ble bygget av den indiske storherren Shah Jahan, som levde siste deler av sitt liv innelåst av sine egne sønner i sitt eget røde fort. Han ble innestengt fordi han hadde tenkt å bygge enda et Taj Mahal i svart marmor. Men problemet med det var at all marmoren måtte fraktes og kjøpes fra Belgia, noe som ville tømme India for penger og gullbarrer.

Gandhi_student.jpgDet Britiske India

I 1689 opprettet det britiske Øst-Indiakompaniet en base i Bombay som er Indias største by. De konkurrerte gradvis ut andre europeere. Uavhengige stater ble gradvis erobret og omgjort til provinser i Britisk India. Men det hele tok 200 år, til de på midten av 1800-tallet hadde erobret hele India. Men etterhvert økte motstanden mot den britiske kolonimakten, noe som førte Mahatma Gandhi (bildet) og Jawaharlal Nehru med i bildet. De stod for en ikke-voldelig motstandslinje, der sivil ulydighet var deres fremste våpen. Gandhi og Nehru fikk belønning for strevet når India ble en selvstendig nasjon 15. august 1947, og i dag er de en demokratisk og sekulær republikk. Gandhi ble også skutt og drept året etter.

Religion

I India er religion det folk virkelig lever for, alle har tro på det overnaturlige, og du finner få mennesker som ikke har en eller annen religion. Hele staten er bygget på religiøse prinsipper. Ta for eksempel kastesystemet, som nå er ulovlig i India. Det påvirker mange, også deres tankeretning. Systemet deler folk inn i grupper fra topp til bunn, og de kan heller ikke komme høyere opp på rangeringslisten, den sier med andre ord at de alltid kommer til å forbli fattige, og det verste av alt er at de godtar sin fattigdom. Og det gjør også slik at mange som er høyt oppe på kastesystemet ikke gifter seg med noen som er under dem. Men så er det jo også bare hinduene som har dette i tradisjonen sin, vi må ikke glemme de 200 millioner andre menneskene i India som ikke er hinduer, men som heller finner sin tro i Islam, Kristendom, Buddhismen eller andre religioner.

India1.jpgI India er det som nevnt hinduismen som råder sterkest med over 80% av Indias befolkning som troende, som er nærmere 850 millioner mennesker. (Tallene nedenfor er fra 2004). Merkelig nok er det ikke hinduene som har rådet lengst i India, men derimot muslimene, og at det da bor så mange hinduer i landet er en oppsiktsvekkende ting.

Islam kom på det Indiske kartet på 800-tallet med arabiske handelsmenn. Nå finnes det muslimer i hele India, men bare i Nord-India i Kashmir er de i flertall, Kashmir grenser vel og merke til det muslimske landet Pakistan.

De kristne derimot utgjør ikke store prosentdeler av befolkningen, men spiller en veldig viktig rolle i skolevesenet. Kristne misjonærer/organisasjoner har reist ned og startet opp mange skoler. Selv om India er et demokrati, så kommer det stadig nye lover og restriksjoner på religionsfriheten. Det innføres i disse dager lover i mange stater som forbyr en hver påvirkning som kan føre til at mennesker konverterer til en annen religion. Vi ser også en oppblussing av forfølgelse, spesielt mot de kristne i mange deler av India.

Religion er som sagt det som styrer hele landet, selv om regjeringen gjør det de kan før å gjøre India til et fritt land. For at folk skal skjønne hvor mye inderne brenner for religionen sin; så finnes det flere religiøse hus som kirker, templer og moskeer, enn skoler, college og sykehus i hele India.

Kultur

Hele den indiske kulturen stammer fra religionene, folk oppfører seg slik religionen sier, og siden 80% er hinduer, blir hinduismen mer eller mindre kulturen i India. Kulturen i India er helt ulik den i vesten. Der hører de på en helt annen musikkstil, de går annerledes kledd, de synes de vestlige toalettene er grisete fordi vi sitter på samme sete; mens inderne har bare et hull i gulvet. Det er så mye som kan ramses opp og sies om den fargerike indiske kulturen, og kulturelt sett er India et mye mer interessant land enn Norge.

Sport

Sport er noe som mange indere driver med. Nesten alle gutter som har mulighet til det driver med sport. Men det er ikke slik som i Norge at man liker forskjellige sporter. I India driver alle med cricket. Det spilles cricket over alt, hele tiden, og bare i India er det 4-5 indiske kanaler som sender cricket til alle døgnets tider. For mange er også cricket det eneste de har, og det er en god ting at de har cricket; det hjelper barn som lever i slummen til god aktivitet. Og å ha interesser er viktig, selv om levestandarden er lav.

Helse

Helsevesenet og den indiske ''gjennomsnittshelsen'' generelt, er ikke helt lik det vi kjenner fra Norge. Sykdom, drikkevann og smitte er et stort problem i India. Om du er utlending og ikke vasker hendene før hver gang du spiser, er sjansen stor for at du blir syk. Alt annet vann enn kjøpevann på flaske er det vi nordmenn kaller ''udrikkelig'', og som selvfølgelig ikke burde drikkes. Men har de noe valg?

I 2001 var 0.9% av Indias befolkning smittet av AIDS Det året døde også 310.000 mennesker av denne sykdommen. Bare i 2003 var det 520.000 som ble smittet av AIDS. Og de siste tallene fra 2007 viser at da var det bare 0.3 % som hadde AIDS. I følge statistikken virker det positivt, men det snakkes mye om at det er store mørketall. I 2001 var det også registrert at for hver 100.000 innbyggere, var det 48 leger, noe som ikke er allverden.

Skole og utdanning

India 11a.jpgIndia har lang tradisjon for læring og utdanning. Landet presenterer et bilde av imponerende vitenskapelig og teknisk fremgang, samtidig som det fremviser massiv analfabetisme og et svakt utdanningssystem. Grunnloven slår fast at delstatene har ansvaret for at alle barn mellom 6 og 14 år skal ha 8-årig gratis og obligatorisk skolegang. Det skal gis like utdanningsmuligheter for alle, skolen skal være gratis og gi spesielt vern til dem som tilhører språklige eller religiøse minoriteter. I 1999 begynte nesten 100 % av barna på barneskolen. Det at nesten alle barn mellom 6-14 år går på skole i India, er noe som de fleste ikke vet. Folk hører om all fattigdommen, men vet ikke at det er så mange som går på skole. Det som heller er negativt er at bare 50% går videre på videregående skoler. Noe som gjør at de ikke får lang og god nok utdanning til en bra jobbmulighet. Men at de i det hele tatt får gå på skole er en positiv ting i seg selv.

Over 90% av alle barn mellom 6 og 14 år går nå på skole i India. Det er en fremgang som det ikke går å sette ord på. Når vi vet at 40% av alle over 15 år er analfabeter, og kan verken lese eller skrive, forteller det litt om fortiden til Indias utdanningsmuligheter. Det skolevesenet i India må jobbe med nå er å få flere inn på videregående skoler, så de får høyere utdanning og sikrer sin økonomiske fremtid ved å ha jobbmulighet.

Bestand

I India er det over 200 millioner familier, og noen flere hus. Men tross det lever 40% av befolkningen i ett-roms hus, og det er veldig vanlig å gjøre. Om det er et stort hus, så er det mange familier som deler på det, de har gjerne et rom for hver familie hvor de har seng, kjøkken, TV, og alt de trenger. Så deler gjerne familiene i huset på en do, eller det vi ville kalt hull i gulvet.

India 8a.jpgI snitt lever en inder på under 1 euro dagen, noe som ofte er en dagslønn. Og 400 millioner mennesker lever på under $1 dagen. De fleste som jobber 8-12 timer daglig tjener nok ikke mye mer enn 10 kroner dagen. Selv de som jobber på 3 stjernes hoteller tjener ikke mye mer enn det, men da snakker vi renholdere og døråpnere. Døråpner er et populært yrke i India. Overalt hvor du går, om det er på en ok standard butikk, restaurant eller hotell, så har de døråpner. Det er fordi det koster nesten ingenting å ha en som står bak døren hele dagen.

Det som er sikkert er at differansene er store i verden. En norsk gjennomsnittlig timelønn ligger på 180 kroner, mens det er månedslønnen til en inder. Da skal det ikke mange dager til før vi har tjent inn en hel indisk årslønn.

I India er fattigdommen stor, og hele 30% av Indias befolkning lever under fattigdomsgrensen, det er over 300 millioner mennesker. Samtidig som hele ¼ av verdens fattige lever i India.

I India er det veldig mange som har biler, og det skjer bilulykker hele tiden. Om du tar turen til India ser du at på de fleste biler er det ikke sidespeil, eller de er bøyd innover. Det er fordi trafikken er så trang, og bilene kjører så tett. Alle biler har også bulker i seg, og trafikkregler skal man leite lenge etter. Ta for eksempel hovedstaden New Delhi, der er det veldig mange biler, og minst ¼ er bare taxier.

I New Delhi dør 4.000 mennesker hvert år i trafikken, og det er bare i hovedstaden. Ca 1/6 av verdens befolkning lever i India, men bare 1% av verdens biler kjører i India. Men hele 10% av alle trafikkulykker skjer i nettopp India.

Selv om mange i India er fattige og lever i slummen, så har nesten alle TV. Det er en allmenn ting å ha i India. I 2001 hadde over 32% av befolkningen TV.

Befolkning

Det finnes mange forskjellige svar på antall innbyggere i India, bare på Wikipedia sine sider skilte det 20.000.000 mennesker fra den engelske versjonen til den norske. Den siste målingen som er tatt, viser at det bor 1,166,079,217 mennesker i India. Og en aldeles liten del er over 65 år, men hele 1/3 er under 14 år.Alder
Prosent
0-14
31.1%
15-64
63.6%
65+
5.3%


I India finnes det mange byer, landsbyer og storbyer. Det finnes 42 byer som har mer enn 1 million innbyggere, og over 100 byer som har flere enn 400.000 innbyggere. Landsbyer er også en del av India, de har hele 550.000 landsbyer.

By

Mumbai

16 368 100

Calcutta

13 216 600

Delhi

12 791 500

Madras

6 424 600

Bangalore

5 686 800

Hyderabad

5 533 600

Ahmadabad

4 519 300

Pune

3 755 500

Surat

2 811 500

Kanpur

2 690 500

Jaipur

2 324 300

Lucknow

2 266 900

Nagpur

2 123 000

Avslutning

Så hva er det som gjør at India har så mange innbyggere, og bare fortsetter og vokse?

I Kina er det strenge restriksjoner for å få flere barn, mens det i India ikke er noen restriksjoner i det hele tatt. Men den dag i dag vokser de ikke med så mye større prosentdel enn for eksempel Norge. Men siden India har 250 ganger så mange folk som i Norge fødes det 250 ganger flere barn.

Vi har også sett at skolegangen for de minste er veldig god, og mye bedre enn folk flest tror, men nå er utfordringen å få flere til videregående skoler.

I India er vannet veldig skittent og fullt av sykdommer, og for utlendinger koster det nesten ingenting for flaskevann som er renset. Men det har ikke alle indere råd til, og de drikker derfor av det bakteriefulle vannet.

Hvordan er den Indiske befolkningen, hvordan har det utviklet seg de siste 100 årene, og hva er det som gjør at det vokser så fort?

Den indiske befolkningen er helt fantastisk, de er gjestfrie og smiler med hele hjertet. De rammes av sykdom, fattigdom og analfabetisme. Samtidig som det nå bedres, spesielt skolegangen. De siste 100 årene har befolkningsveksten fortsatt kontinuerlig, og det vil den fortsette med i den nærmeste framtid. De siste 10 årene har India vært gjennom en totalforandring, som fortsatt pågår. De blir mye mer moderne, oppfører seg mer som Vesten, og vokser stadig i teknologi. Standarden generelt i India vokser, analfabetismen dør mer og mer ut, og India er på god vei til å bli en mye bedre nasjon å bo i enn det var for bare 10 år siden. Selv om de fortsatt har en lang vei å gå.

Foto av Taj Mahal : Fra Wikipedia (http://no.wikipedia.org/wiki/Taj_Mahal)

Foto av Gandhi (1869-1948) som ung student : Fra Wikipedia (http://no.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandhi)

04/05/09/Benjamin

Spennende Dubai

Dubai er en by med mellom 1 og 2 millioner innbyggere, og samtidig en av 7 stater, eller emirater, i Forente Arabiske Emirater. Det er et ørkenland, men har noen fjellområder i øst, og dessuten en lang kystlinje med herlige badestrender. Landet grenser til Saudi-Arabia i sør og vest, til Oman i øst og nord.

Historie

SkyssbÃ¥ter.jpgPersiabukta var et viktig handelssted helt tilbake til 3000 år f.Kr. Regionen var kjent under navnet Sumer. Området ble også kalt Piratkysten, fordi sjørøvere herjet her fram til 1820, da britene seiret over sjørøverne. Basert på ulike beduinstammer, ble Traktatstatene etablert. I 1971 ble Traktatstatene uavhenige, og fikk navnet Forente Arabiske Emirater.

Fra gammelt av var Dubai bare en liten fiskerlandsby. I 1833 kom en gruppe på 800 mennesker sørfra, fra Bani Yas-stammen, og bosatte seg her. Blant disse var også Maktoum-familien, og det er fremdeles denne familien som er herskere i Dubai.

***

Økonomi

Perledykker.jpgForente Arabiske Emirater har hatt en eventyrlig økonomisk vekst. Tidligere var gull en viktig handelsvare, og i Dubai drev folk med perledykking (se bildet, som er fra Dubai museum). På 50-tallet ble det funnet olje, og olje og gass har blitt det nye "gull" i landet. I tillegg har turismen blitt mer og mer viktig. Skattefordeler, billig arbeidskraft fra naboland som India, Pakistan og Sri Lanka, samt en strategisk plassering mellom øst og vest, har også bidratt til landets økonomiske vekst. Idag er 75% av landets innbyggere innvandrere fra andre nasjoner.

Kultur og religion

De opprinnelige innbyggerne i Emiratene går kledd i tradisjonelle klær, som er side kjortler. Mennene sin hvite kjortel kalles dishdash, og det hvite eller rødspettede hodeplagget heter gutra. Hodeplagget er sikret med et sort bånd, agal. Kvinnene går kledd i sort abaya, og hodet kan være tildekket. Foran ansiktet har noen en lærmaske, kalt burkha.

Emiratene er et muslimsk land. Overalt høres bønneropene fra de mange moskeene, fem ganger om dagen, første gang allerede i 5-tiden. I Dubai så vi hvordan mange nye moskeer var under bygging. Ingen skal behøve å gå mer enn 500 meter til nærmeste moske!

Størst og best

I Dubai er målet å være først, størst og best i verden. I september fullføres verdens høyeste hus, som blir over 800 meter høyt. Samtidig skal den nye Metrobanen taes i bruk. Verdens største kjøpesenter er alt tatt i bruk, og verdens høyeste hotell, det flotte Burj al Arab, rager 321 meter over bakken. Emiratenes flyselskap har mottatt over 200 internasjonale priser for sin kvalitet!

Å feriere i Dubai er på en måte som å oppleve et eventyrland. Stadig noe nytt å se og oppleve. For de som liker å shoppe er det nok et perfekt sted, med mange og store kjøpesentre. Men varmen, badestrendene, severdighetene, ørkennaturen og folkelivet, gjør byen og landet til et spennende sted for både små og store. Dessuten er det et trygt land, med lite kriminalitet. Så Dubai kan virkelig anbefales, om man vil oppleve noe annerledes. Men midt på sommeren blir det for varmt!

Her er noen bilder som jeg tok på vår ferietur til Dubai i februar-mars 2009 :

Atlantis2.jpg Hotell Atlantis Dubai Mall.jpg Verdens største kjøpesenter Butikk.jpg Glitrende butikker
Tradisjon.jpg Tradisjonelle klesdrakter Krydder.jpg Kryddersouk (souk=marked) Badeland.jpg I badeland
Souken.jpg Koselige gamle gater Bank.jpg Utrolige bygg Burj Dubai.jpg Verdens høyeste hus
Natt.jpg Kveld i Dubai Solnedgang.jpg Solnedgang i Persiabukta Moske.jpg En av mange moskeer

16/03/09/KåreNordhordland Bibelsenter Alvermarka 39, 5911 Alversund
___________________________

Tlf: 902 20 938
E-post: post@bibelsenter.no
___________________________

Konto nr.:
6529 05 14767
Konto nr. misjon: 6529 05 14791